OKOLÍ

Chata se nachází v chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, ve Zlínském kraji, v obci Tichov-Tanečnice. Obec Tichov je malou valašskou vesnicí, která leží 5 km severozápadně od Valašských Klobouk. Rozkládá se v údolí kolem Tichovského potoka na jižním okraji Vizovických vrchů, 32 km od Zlína, 54 km od Uherského Hradiště a 20 km od hranic se Slovenskem. V okolí najdeme například známou přehradu Luhačovice (22 km), zámek Vizovice (17 km), hrad Brumov (12 km) a mnoho dalšího. S dětmi můžete navštívit zoologickou zahradu Lešná nebo aquapark v Uherském Hradišti.

Vzdálenosti: Základní potraviny a restaurace v obci Tichov 2 km, supermarket, cukrárna, vinárna, bankomat, dětské hřiště, cyklostezka BEVLAVA, naučná stezka a koupaliště … (Valašské Klobouky) 6 km, aquapark (Uherské Hradiště) 48 km.

Tipy na výlety do okolí:

Památník Ploština (5km)

Zaniklá pasekářská osada obce Drnovice, nedaleko Valašských Klobouk na Moravě, kterou 19. dubna 1945 nacisté vypálili a její obyvatele za podporu partyzánů zmasakrovali. Událost připomíná památník sestávající z pěti betonových obelisků, který vznikl v roce 1975 a od roku 1978 je kulturní památkou.
Památník Ploština prošel mezi lety 2020-2023 generální rekonstrukcí a nyní nabízí moderní expozice ve zcela nových prostorách. Připomíná osudy míst v regionu, která na samém konci války vypálili nacisté
Národní kulturní památník Ploština

763 25 Drnovice
Tel.: +420 571 160 005
Email: pamatnik.plostina…
WWW: https://www.muzeu…
GPS: 49,196503 17,956794

Cyklostezka Valašské Klobouky – Trenčín BEVLAVA (5 km)

Mezinárodní cyklostezka. Spojuje země – Českou a Slovenskou republiku. Propojuje taky řeky – Bečvu, Vláru a Váh, proto se jmenuju Bevlava. Najdeš ji mezi Vsetínem a Trenčínem. Je mírná, vede údolími. Nabízí však i odbočky do okolních kopců.

Dosud pár úseků chybí. Ale už teď ji můžete využít k poznávání Beskyd, Javorníků a Bílých (i Bielych) Karpat na kole. 

MĚSTSKÉ MUZEUM VALAŠSKÉ KLOBOUKY (5 km)

Objevte expozice o architektuře Huberta Gessnera, pravěku jižního Valašska nebo nejslavnějším klobouckém řemeslu – soukenictví. Vytvořte si modrotiskovou pohlednici, uhodněte co se skrývá v truhle.

GPS POZICE: 49,1404294N; 18,0074106E

ADRESA: Masarykovo náměstí 276, 766 01 Valašské Klobouky

OBEC: Valašské Klobouky

TELEFON: 577 320 095

Koupaliště Valašské Klobouky (5 km)

Partyzánská, 76601 Valašské Klobouky

Telefon: 605 780 386

Vařákovy paseky (6 km)

Dnes již zaniklá samota na východě České republiky ve Zlínském kraji v okrese Vsetín, která byla osídlena v polovině 19. století. První chalupu čp. 81 si zde postavil Jiří Hrabina z Lačnova se svou manželkou Kateřinou. Domek byl postaven na katastrálním území Pozděchova na pozemcích tchána Jiřího Hrabiny, Lačnovského mlynáře Jana Zvonka. První dřevěnici s čp. 103 si na katastrálním území Lačnova po roce 1870 postavil Martin Vařák roz. Hrabina, syn Martina Vařáka z Pozděchova a jeho ženy Anny, roz. Hrabinové. Po smrti Anniných rodičů kupuje dům čp. 81 bratr Martina Vařáka, Tomáš. Ve 40. letech bylo již na Vařákových pasekách postaveno 10 chalup. Jihovýchodně od sídla se nachází obec Lačnov. Na konci druhé světové války zdejší oblastí Vizovických vrchů ustupovala německá armáda před postupujícími Rumunskou královskou a Rudou armádou. Dne 1. května osvobozenecké vojska prorazila obranu na Moravsko-slovenské hranici Bílých Karpat v Lyském a Vlárském průsmyku a pokračovala směrem na Vizovice a Zlín.

Naučná stezka Vařákovy paseky začíná u vlakového nádraží v Horní Lidči. Vede kolem Lačnovských rybníků, do vsi Lačnov, odtud kolem lačnovských skal až na hřeben Vizovických vrchů. Pak pokračuje na Vařákovy a dále k Čertovým skalám a do Lidečka. Měří 16 km a najdete na ní 15 zastavení.

Přírodovědně-historická naučná stezka vás seznámí s geologií, flórou, faunou a historickými událostmi Valašska mezi Horní Lidčí, Lačnovem a Lidečkem. Trasa začíná u vlakového nádraží v Horní Lidči, vede po žluté turistické značce kolem Lačnovských rybníků do obce Lačnov a odtud kolem Lačnovských skal na hřeben Vizovických vrchů. Dále pokračuje po modré turistické značce na Vařákovy paseky, odtud se vrací kousek zpět k rozcestí Láz a pokračuje pod vrcholy Krajčice (730 m n. m.) a Kopce kolem Čertových skal do Lidečka k zastávce železnice.

Stezku je vhodné absolvovat v období od jara do podzimu. Začátkem dubna kolem Lačnova (přírodní památky Lačnov a Sucháčkovy paseky) rozkvétají koberce šafránu bělokvětého. Historicky je oblast spojena s odbojem za II. světové války. Do školy v Lačnově chodil Josef Valčík, jeden z atentátníků na říšského protektora R. Heydricha, osada Vařákovy paseky pak byla 2. 5. 1945 vypálena a část obyvatel popravena za podporu partyzánů.

Rozhledna Vysoké Pole (8 km)

Kousek od Vysokého Pole, poblíž kopce Díly najdeš 15 metrů vysokou volně přístupnou rozhlednu. Nyní shlíží na malebnou krajinu luk a lesů, v budoucnu poskytne výhled na vodní dílo Vlachovice, které zde má vzniknout.

GPS POZICE: 49,1593978N; 17,9361200E

Rybníky Lačnov (9 km)

Soustava 3 rybníků mezi obcemi Horní Lideč a Lačnov leží na tocích Seninka a Lačnovský potok. 
Rybníky o rozloze 14 ha jsou v péči Českého rybářského svazu, který je také vybudoval. 
Rybníky slouží zejména k sportovnímu rybolovu. Z ryb zde žije sumec velký (Silurus glanis), kapr obecný (Cyprinus carpio), amur bílý (Ctenopharyngodon idella), tolstolobik bílý (Hypophthalmichthys molitrix), lín obecný (Tinca tinca), plotice obecná (Rutilus rutilus), úhoř říční (Anguilla anguilla), mník jednovousý (Lota lota) a jiné. Na dně je možné nalézt škeble rybničné (Anodonta cygnea) a v přítocích také pstruhy obecné (Salmo trutta) nebo raky říční (Astacus astacus). K rybníkům v době tahu přilétají některé druhy vodních ptáků, např. volavka popelavá (Ardea cinerea), čírka obecná (Anas crecca) nebo lžičák pestrý (Anas clypeata). Z hnízdících druhů vodních ptáků se zde vyskytuje např. kachna divoká (Anas platyrhynchos), polák chocholačka (Aythya fuligula) nebo slípka zelenonohá (Gallinula chloropus).
Rybníky jsou také domovem mnoha druhů obojživelníků, např. skokana hnědého (Rana temporaria), ropuchy obecné (Bufo bufo) nebo rosničky zelené (Hyla arborea). Z plazů se zde potkáte s užovkou obojkovou (Natrix natrix).
Pokud se vám poklidné prostředí rybníků zalíbí, můžete se občerstvit nebo i přenocovat v Rybářském domě na břehu jednoho z rybníků.
Podle obce Lačnov nebyly pojmenovány pouze Lačnovské rybníky, ale také nedaleké, v lesích ukrytě, Lačnovské skály.
Přístup
Příjezd autem – silnice 57 Valašské Meziříčí – Vsetín, silnice 57 Vsetín – Horní Lideč. V obci Horní Lideč odbočit doprava směrem na obec Lačnov. Po 1,5 km jízdy zaparkovat na parkovišti před Rybářským domovem.
Cyklostezky – 5057
Turistické trasy:
žlutá ▣ Trubiska – Lačnovské skály – Lačnovské rybníky – Horní Lideč – Pulčín, rozcestí
Naučné stezky – NS Vařákovy paseky

Rozhledna Královec (10 km)

Rozhledna Královec se nachází na vrcholu Královec nad Valašskými Klobouky. Je celoročně přístupná. K rozhledně se dostanete po naučné stezce Královec.
Dřevěná rozhledna je vysoká 21,5 metru a můžete ji navštívit po celý rok. Pěšky se k ní dostanete po červené turistické značce, která začíná na Masarykově náměstí nebo po zelené turistické značce, která začíná u vlakového nádraží. K rozhledně se dá dojet i autem.
V blízkosti rozhledny se nachází rekreační středisko Královec a restaurace Královec. Od rozhledny se dá dojít po hřebeni po zelené turistické značce až ke kapli na Dělanovec.
GPS: 49,133946 18,038416

Přejít nahoru